Gotowanie na parze.

Gotowanie potraw na parze to znany od lat sposób przyrządzania zdrowych potraw, bez tłuszczu. Poprzez gotowanie na parze zatrzymujemy nie tylko zapach i barwę pokarmu ale także jego konsystencję. Gotując na parze w specjalnych do tego naczyniach nie tracimy tak ważnych dla naszego organizmu mikroelementów i witamin. Aby gotować na parze trzeba zdobyć specjalnie do tego przygotowane naczynie np. garnek marki Silit czy nakładkę marki Lekue. Obojętnie czy gotujemy w garnku ze stali nierdzewnej za 1000 zl czy na silikonowej wkładce za 200 zł, najważniejsze że potrawa nie znajduje się w wodzie.

lekue_gotowanie_na_parze

Gotowanie na parze umożliwia stworzenie dania pełnego lekkości, świeżości i zdrowego smaku. Gotowanie przez proces parowania to zdecydowanie najlepszy sposób na przyrządzanie potraw bardziej pożywnych bez zawartości tłuszczów, olejów. To różnorodny i co najważniejsze sprawdzony sposób gotowania zdrowego jedzenia w szybki sposób.